24/05/2023

Novi uspjeh 4. nacionalne akcije Digitalna čistka

U četvrtu po redu nacionalnu akciju digitalnog čišćenja uključilo se 2 531 djece, učenika i nastavnika iz čak 47 općina i gradova diljem cijele Hrvatske koji su očistili 7,5 terabajta digitalnog otpada

 

Četvrtom Digitalnom čistkom očišćeno je ukupno 7,5 terabajta digitalnog otpada čime je naša atmosfera pošteđena od  1 900 kg CO2 godišnje.

Akcija je ponovo privukla pozornost velikog broja odgojno-obrazovnih ustanova, njih ukupno 47 iz isto toliko općina i gradova diljem Hrvatske, od čega 38 osnovnih i srednjih škola, 8 dječjih vrtića te 1 učenički dom, potvrdivši koliko je tema digitalnog otpada aktualna te koliko ju je važno među djecom i mladima adresirati.

I ovogodišnja Digitalna čistka provedena je sklopu kampanje Zelena čistka, a u okviru svjetske akcije digitalnog čišćenja – Digital Cleanup Day, koja se 18. ožujka 2023. provela diljem svijeta u organizaciji globalne organizacije organizacije Let’s do it World!, a koju u Hrvatskoj koordinira Udruga Žmergo. 

Akcijama čišćenja, pripremljenim edukativno-informativnim e-letkom kao i popratnim radionicama, s učenicima, učiteljima i profesorima su se tematizirali globalni okolišni izazovi uzrokovani internetom i povezanim sustavima.

Posebna pozornost posvetila se što mi kao pojedinci možemo učiniti po tom pitanju u svojim svakodnevnim životima, odnosno kako možemo smanjiti rasipanje električne energije pa tako i ispuštanje ugljičnog dioksida. Stoga se fokus stavio na promoviranje konkretnih održivih, “zelenih” digitalnih navika kako bi se učenike (kao i nastavnike) osnažilo za aktivan doprinos očuvanju okoliša kroz održive životne stilove. 

Rekorder ovogodišnje akcije po broju uključenih učenika i djelatnika je OŠ Vladimir Nazor Đakovo s 264 sudionika školske akcije, dok je Medicinska škola Varaždin s 3 426 GB apsolutni rekorder po količini očišćenog digitalnog otpada.

 

Svi koji sudjeluju u akciji digitalnog čišćenja u prilici su upoznati se s temom i problematikom digitalnog otpada, osvijestiti svoje neodržive digitalne navike i kako one utječu na naš okoliš te ponuditi vrlo konkretne prijedloge kojima svako dijete, mlada osoba te njihovi učitelji i profesori te stručni suradnici mogu biti dio rješenja za stvarno zagađenje uzrokovano Internetom, kako u privatnom životu tako i na razini škole. Inovativnim aktivnostima u okviru odgojno-obrazovnog sustava, a u suradnji s organizacijama civilnog društva doprinosi se razvijaju kompetencija skorašnjih budućih generacija aktivnih građana odgovornih prvenstveno prema sebi, a zatim prema svojoj zajednici, počevši od lokalne pa prema onoj globalnoj kojoj pripadaju.”, izjavila je Žmergovka Diana Kovačić


Sudjelovanje odgojno-obrazovnih ustanova u Digitalnoj čistki realizirano je kroz projekt “Ne okolišaj! – posadi ideju za budućnost” koji Udruga Žmergo provodi u partnerstvu s tri osnovne škola s područja Primorsko-goranske županije uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz bespovratna sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih. Akciju digitalnog čišćenja financijski su podržali i Središnji državni ured za demografiju i mlade te Grad Opatija podrškom projektu Žmergov lokalni info-centar za mlade – ŽLICA.