27/09/2023

Volonteri koji čine razliku: Zelena čistka 2023

Dragi ljubitelji čistog i blistavog okoliša, Zelena čistka – najveća volonterska akcija čišćenja divljih odlagališta otpada – je iza nas, a po završetku predaje brojnih izvještaja doći će i vrijeme da se suočimo s brojkama koje nam svakodnevno stižu iz gradova, općina, odgojno – obrazovnih institucija, odnosno svih Vas koji ste vrijedno zasukali rukave i zajedničkim naporima uklonili besprizorne hrpe otpada iz prirode. 

U svijetu u kojem je degradacija okoliša na žalost i dalje na zabrinjavajućoj razini, ohrabrujuće je svjedočiti snazi kolektivne akcije, stoga prije nego kucne čas za suočavanje s neugodnom otpadnom statistikom, želimo izraziti neizmjernu zahvalnost svima Vama koji ste protekle subote odvojili svoje prijepodne kako bi očistili divlja odlagališta iz svoje okolice. Hvala Vam na angažmanu gradovi i općine! Hvala pojedinci! Hvala djeco koja ste sudjelujući u akciji pokazali primjer svojim vršnjacima kako se voli svoj kraj! Hvala nebrojenim udrugama, sportskim klubovima, malim i velikim poduzećima te ostalim raznovrsnim kolektivima koji su zasukavši rukave pokazali nesebičnost i spremnost na akciju. Veliko hvala i svim komunalnim društvima na nesebičnom izlasku u susret u smislu opskrbe rukavicama, kontejnerima i ostalim alatima bez kojih izvlačenje glomaznog otpada iz okoliša naprosto ne bi bilo moguće. 

Želimo naglasiti da je Zelena čistka prvenstveno akcija koju karakterizira suradnja između lokalne zajednice, komunalnih službi i javne uprave, te se njen uspjeh temelji isključivo na volonterstvu, odnosno spremnosti pojedinaca, grupa u zajednici, drugim riječima ljudi iz svih društvenih slojeva, da djeluje proaktivno – poduzimanjem konkretnih akcija koje potiču pozitivne promjene u zajednici. U današnje vrijeme nekako prečesto slušamo kritike na račun postojanja divljih odlagališta, no moramo biti svjesni da je okoliš naše dvorište i bez obzira na činjenicu da će uvijek postojati neodgovorni pojedinci koji ga bezdušno nagrđuju, naš vlastiti angažman i spremnost na akciju najbolji su pokazatelji kako na ovoj našoj planeti postoje i pozitivne intervencije u okoliš te da njima itekako činimo razliku. Iz tog se razloga razmjeri ovog volonterskog napora ne smiju podcijeniti. Zelenom čistkom ne samo da su uklonjene tone otpada, već je i spriječena daljnja šteta divljim životinjama i ekosustavima. Čišćenjem prostora stvorena su sigurna utočišta za bezbroj vrsta koje ta mjesta nazivaju domom, a pozitivni učinci valova osjetit će se daleko izvan onoga što se na prvi pogled čini. 

Još jednom, zahvaljujemo svima onima koji su predali izvještaje, ove su brojke, koje će uskoro biti vidljive na našoj stranici, vrlo bitni pokazatelji stvarnog stanja u našoj okolici, stoga pozivamo i sve one koje nisu još stigli pozabaviti se izvještavanjem da to učine u što skorijem roku, klikom na ovu poveznicu ukoliko se radi o jedinicama lokalne samouprave ili na ovu, ukoliko se radi o odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Neka nas ovakav uspjeh potakne na daljnje njegovanje kulture u kojoj briga za okoliš postaje prirodna, a naša predanost nadahnjuje druge da se udruže u očuvanju ljepote i integriteta našeg jedinstvenog planeta!

Srdačan pozdrav iz Opatije!