04/03/2024

Zagrijmo se za Zelenu čistku akcijom digitalnog čišćenja 16.03.2024. i ohladimo planet!

Dragi ljubitelji prirode i čistog okoliša,

u 2024. godinu stvari se polako vraćaju u normalu, a na teren naše dobre stare volonterske akcije čišćenja divljih odlagališta otpada. Svakoj od njih se radujemo kako zbog pozitivne energije koju stvaramo čisteći zajedno, tako i zbog “opipljivih” rezultata u vidu čistog i uređenog prostora koji ostavljamo iza sebe, za sebe i one oko nas.

Po uzoru na posljednje četiri godine i ovogodišnju kampanju Zelena čistka otvaramo akcijom digitalnog čišćenja! Prijavljeni rezultati očišćenog digitalnog otpada i broj sudionika koji je zaslužan za velike uspjehe iz godine u godinu dokaz su da ste objeručke prihvatili akcije digitalnog čišćenja i da je Digitalna čistka postala ravnopravnim članom obitelji Zelene čistke. 

Velika popularnost Digitalne čistke potvrđuje osviještenost problematike koju u našim stvarnim, a ne samo u digitalnim životima stvara otpad kojeg stvaramo svakim našim klikom i trenutkom provedenim online. A veliki broj vas koji u njoj iz godine u godinu sudjelujete ima potrebu da se o digitalnom otpadu govori, a još bolje – prema njegovoj prevenciji te zbrinjavanju i konkretno djeluje.

 

Situacija nije dobra, a pokazatelji i predviđanja o posljedicama digitalnom zagađenja zabrinjavaju 

Globalne emisije CO2 povezane s proizvodnjom i potrošnjom elektične energije porasle su 2022. godine za 0,9%, dosegnuvši novu najvišu razinu od više od 36,8 milijardi tona. Prema izračunima, korištenje interneta čini 3,7% globalnih emisija, što je jednako cjelokupnom svjetskom zračnom prometu. Očekuje se da će se ta brojka do 2025. udvostručiti, dok neke studije procjenjuju da će internetski sustav do 2030. trošiti 20 posto ukupne svjetske energije..

Stoga vas svih, po peti put pozivamo na priključivanje nacionalnoj akciji Digitalna čistka koja će se diljem svijeta održati 16. ožujka 2024. 

Digitalna čistka zagrijavanje je za našu i vašu kampanju Zelena čistka koja će lokalnim akcijama čišćenja divljih odlagališta otpada okupiti volontere diljem zemlje i to:

 • 20. travnja – uoči Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22.4. 
 • 20. rujna – World Cleanup Day, akcija kojom ćemo obilježiti vrhunac kampanje Zelena čistka.

*Za odgojno-obrazovne ustanove akcije se organiziraju dan ranije, u petak, odnosno bilo koji dan prije ili nakon akcije prema mogućnostima, potrebama i interesu ustanove.  

 

Velike vijesti! 

Nova godina donosi nam i velike novosti. World Cleanup Day uvršten je u UN-ov međunarodni kalendar. Ova globalna građanska inicijativa koja okuplja brojne volontere i umežava nacionalne koordinatore diljem svijeta dobila je svoje mjesto među brojnim drugim važnim datumima koji se obilježavaju kako bi ovaj svijet postao boljim mjestom za život sviju – 20. rujna je taj dan! Veliki je to uspjeh i priznanje do sada uloženih napora svih onih koji su na bilo koji način bili uključeni u ovaj važan globalni pokret.

 

Kako se pridružiti Digitalnoj čistki? 

Organizirajte digitalno čišćenje u razredu, s djecom, učenicima, članovima ili korisnicima udruge, odnosno štićenicima, u uredu, na radnom mjestu, obiteljskom okupljanju ili bilo kojem drugom druženju.

 1. Obrišite nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije i videozapise na pametnom telefonu, računalu, na uređajima za pohranu, virtualnim “oblacima” i druge online spremištima
 2. Očistite sandučiće e-pošte 
 3. Odjavite pretplatu s nepotrebnih mailing lista
 4. Usvojite održive online navike 

* Za inspiraciju “prelistajte” popularni  Žmergov e-letak o zelenim online navikama i podijelite ga s drugima.

 1. Prijavite nam rezultate svog digitalnog čišćenja u GB putem online obrasca do kraja ožujka kako bismo zbrojiti i rezultate svih sudionika i proglasili uspjeh akcije na razini Hrvatske
 2. Pribrojite svoje rezultate globalnom koordinatoru na https://wcdwww.newsight.io/dashboard/ 

 

Kako se pridružiti Zelenoj čistki?

Organizirajte Zelenu čistku, odnosno akciju čišćenja školskog dvorišta, ili neke druge obližnje lokacije, povodom Dana planeta Zemlje  u petak 19. travnja 2024., ili povodom svjetske akcije čišćenja u petak 20. rujna 2024. godine.:  

 1. postavite plakate Zelene čistke na oglasna mjesta u školi,
 2. informirajte širu javnost o kampanji preko svojih kanala komunikacije (logo s linkom na web stranici, objave u medijima, FB stranice škole i sl.),
 3. pozovite roditelje te ostale obrazovne institucije na sudjelovanje i promociju kampanje (promotivne materijale Zelene čistke pronađite ovdje)
 4. potaknite učenike, roditelje i djelatnike na volontiranje u okviru akcije Zelena čistka, te o postignutim rezultatima obavijestite koordinatore kampanje putem sljedećih obrazaca:

 Obrazac za prijavu dana akcije čišćenja: https://bit.ly/3UBGexJ 

Obrazac za prijavu podataka nakon dana akcije čišćenja: https://bit.ly/3uiNAvw 

Duh i želja za “zelenijim sutra” naš su glavni pogon za daljnje djelovanje u očuvanju i zaštiti jedinstvenog zeleno-plavog planeta koji nam je svima dom. Hvala vam što ste dio naše zajedničke priče!

 

vaš tim kampanje Zelena čistka