Let’s do it!

sviLDI_logo_595x255pxpositive-young

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it!  koji okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada.

Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Teeme Ära!Let’s do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada sa budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!

Iz Estonije se je ideja o takvim akcijama krenula širiti te danas globalni pokret Let’s do it! okuplja 112 zemalja, a u 198 do sad organiziranih akcija čišćenja sudjelovalo je preko 14 milijuna volontera.

kako je sve počelo – Estonija:

Akcije čišćenja World Cleanup (Očistimo svijet) organiziraju se svake godine, a svaka zemlja odabire datum na koji će akciju provoditi.

 

WC2015201420132012download (1)

Akcija svake godine postiže sve bolje rezultate. U Hrvatskoj se je provodi već četvrtu godinu za redom u koordinaciji Udruge Žmergo, a sudjeluju i gotovo sve zemlje regije (Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Austrija, Mađarska, Albanija, Grčka…). Rezultati su impresivni, te su najbolji poticaj za to da se potrudimo kako bi ove godine bili uspješniji! Koje sve zemlje sudjeluju možete vidjeti na ovoj stranici: LINK.

širenje – Slovenija:

Let’s do it! zajednica je aktivna te svake godine organizira konferencije na kojima se zemlje koje prvi put sudjeluju mogu upoznati s organizacijama/zemljama koje to već provode, a i odlučuje se i dogovara buduće smjerove i aktivnosti. Iz nje iznjedre i regionalni pokreti/akcije kao što je npr. Let’s do it Mediterranean! koji okuplja zemlje mediteranskog prstena u nastojanju očuvanja čistoće mora.