07/04/2022

U Digitalnoj čistki očišćeno preko 34 terabajta digitalnog otpada

U nacionalnoj akciji digitalnog čišćenja sudjelovalo preko 3 424 djece, učenika, njihovih roditelja i nastavnika iz čak 42 općine i grada diljem cijele Hrvatske koji su očistili impresivnu količinu digitalnog otpada

Do ove objave, ukupno 34,3 terabajta digitalnog otpada očišćeno je kroz ovogodišnju, treću po redu nacionalnu akciju digitalnog čišćenja u sklopu kampanje Zelena čistka, čime je naša atmosfera pošteđena od čak 8 577 kg CO2 godišnje. Za ilustraciju, to je ekvivalent količini CO2 koju ispusti jedan prosječan automobil za prijeđenih 71 475 kilometara ili onoj koju ispusti zrakoplov za 3 leta po putniku na relaciji Hrvatska – Australija.

digitalna čistka 2022_statistika

Od Pule do Vukovara, pa sve od Dubrovnika do Varaždina, ukupno 37 osnovnih i 18 srednjih škola, 5 dječjih vrtića, 1 učenički dom i 1 udruga za djecu, okupili su 3 424 sudionika iz čak 42 općine i grada rasprostranjenih diljem Hrvatske.

Svi oni sudjelovali su u svjetskoj akciji digitalnog čišćenja (Digital Cleanup Day) koji se 19. ožujka 2022. proveo diljem svijeta u organizaciji globalne organizacije organizacije Let’s do it World!, a koju u Hrvatskoj koordinira Udruga Žmergo.

Kroz akcije digitalnog čišćenja s učenicima se, ali i njihovim obiteljima, progovorilo o temi globalnih okolišnih izazova uzrokovanih internetom i povezanim sustavima te ih se kroz promoviranje “zelenih” digitalnih navika osnažilo za aktivan doprinos očuvanju okoliša kroz održive životne stilove. U tome im je pomogao pripremljen tematski informativno-edukativni letak koji je ove godine preuzet gotovo 600 puta.

Rekorder ovogodišnje akcije je Vukovar, u kojem su sudionici sami premašili količinu od očišćenih 25 TB podataka, a njihove dvije akcije izdvajaju se kao primjeri dobre prakse. Tako je 80 učenika jedne vukovarske srednje škole dobilo zadatak održati tzv. obiteljsko čišćenje, odnosno očistiti od digitalnog otpada sve pametne uređaje u svojim kućanstvima, a članovi glazbene udruge za djecu, očistili su iz svoje arhive brojne video i audio snimke, doprinijevši tako ovom velikom uspjehu akcije, a rezultati još uvijek pristižu.

Sudjelovanjem u ovoj akciji djeca i mladi, ali i odrasli, naučili su kako brisanjem nepotrebnih digitalnih datoteka, ali i usvajanjem održivih online navika možemo smanjiti rasipanje električne energije pa tako i emisije ugljičnog dioksida. Omogućavanjem ovakvog iskustvenog učenja kroz digitalno čišćenje kao jedne od inovativnih metoda i svakako aktivnosti u duhu globalnog obrazovanja, stekli su nove kompetencije za promjenu svakodnevnih navika u skladu s održivim razvojem, što smatramo ključnim za stasanje u aktivne građane odgovorne prema sebi, svojoj lokalnoj pa tako i globalnoj zajednici kojoj pripadaju.”, poručili su iz Žmerga.

Sudjelovanje učenika u Digitalnoj čistki realizirano je kroz projekt “Ne okolišaj! – održivi razvoj u praksi” koji Udruga Žmergo provodi u partnerstvu s 5 osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz bespovratna sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih. Akciju digitalnog čišćenja financijski su podržali i Središnji državni ured za demografiju i mlade te Grad Opatija.