21/04/2016

Zelena čistka – Let’s do it Croatia! 23.4. u Hrvatskoj – pridruži se i ti!

Opatija, 21.travnja 2016. – Nacionalna kampanja Zelena čistka 2016. ušla je u završnicu i u subotu, 23. travnja će okupiti veliki broj volontera iz svih dijelova Hrvatske.

Zelena čistka po peti puta okuplja Hrvatsku u rješavanju zajedničkog problema – otpada. U akciji čišćenja divljih odlagališta otpada sudjelovat će mnoge udruge, obrazovne institucije, oružane snage, policija, te brojne institucije i prijatelji akcije. Zelena čistka se provodi u sklopu svjetske akcije World Cleanup, a koordinator za Hrvatsku je Udruga Žmergo iz Opatije, kao član Let’s do it ! pokreta, koji čine predstavnici 112 zemalja. Akcija će 23. travnja biti provedena i u Ukrajini, a tijekom godine ekološke akcije ovog tipa provodit će stotinjak zemalja širom planeta Zemlje. Dio akcije koji se odnosi na more, priobalje i podmorje ujedno će biti dio Plave čistke koja se provodi u sklopu regionalnog projekta mediteranskih zemalja Let’s do it Mediterranean! Veseli sudjelovanje najvećeg do sada broja škola, time djece i mladih što je zalog za budućnost.

„Svi zagađujemo, a ovo je prilika da svatko od nas očisti kutak u kojem živi. Promijene kreću od nas samih te nam je želja ovom akcijom osvijestiti građane kako trebaju poći od sebe te omogućiti sebi, ali i svojim potomcima jedno od osnovnih prava – a to je ono na čist okoliš. Na taj način stvaramo zdravije okruženje te kvalitetniji život.“, naglašava Helena Traub, voditeljica kampanje.

„Ako svatko od nas odvoji par sati svojeg vremena te 23. travnja dođe na njemu najbliži punkt i pomogne u zbrinjavanju otpada, kroz svega par sati, svi ćemo živjeti u ljepšoj i čišćoj Hrvatskoj.“, ističe Ana Golja, predsjednica Udruge Žmergo.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda, kao i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvori požara. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.

Vrijeme je za promijene! Prijave još uvijek pristižu stoga još nije kasno da se uključite!

„Mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku. Čovjek pripada zemlji. Mi to znamo. Sve je povezano kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane. Čovjek ne tka tkivo života, mi smo samo jedna nit u tkanju. Što god čini tkanju čini i sebi samome.“, Indijanski poglavica Seattle.