Let’s Do It Mediterranean!

Let’s Do It Mediterranean (LDIM) je građanska kampanja koja okuplja različite organizacije i skupine iz mediteranskog prstena sa zajedničkim cijljem čistog Mediterana. Više od 20 zemalja sudjeluje u čišćenju mora, podmorja i priobalja. Cilj je da do 2018. godine Mediteran bude čist i biološki različit okoliš za koji svaki građanin uzima punu odgovornost.

LDIM

Zašto moramo sad poduzeti akciju?

Studije pokazuju da je zagađenje Mediterana vrlo veliko i da je količina plastike više nego kritična. Na nekim mjestima volumen mikro plastike u vodi je veći od planktona. Značajno najveći izvor svog morskog otpada su odlagališta u blizini rijeka i plaža, turizam, aktivnosti unutar ribarske aktivnosti – isto se odnosi na Mediteran koji je gusto naseljen i privlači oko 30% svih svjetskih turista.
Oko 80% cijelog morskog otpada je plastika koja izluča mnoge opasne toksine i razgrađuje se vrlo polako. Korištenje plastike se diže na oko 5% godišnje.

Što dalje?

Prva pilot akcija čišćenja Mediterana je održana 10. i 11. svibnja 2014 uključujući 77 000 ljudi za zajedničku jedinstvenu akciju čišćenja. Nikad prije, toliko različitih građanskih aktivista nije bilo ujedinjenih u mediteranskim zemljama kako bi počistiti more i obalu. Druga akcija čišćenja, 2015. godine, okupila je volontera iz 17 zemalja.

Let’s do it Mediterrean stalno se jača, nudi znanje i komunikacijsku podršku do 2018. godine. Uz vašu pomoć, u to vrijeme, građani i organizacije će uzeti punu odgovornost za čuvanje Mediteranskog mora kako bi bilo zdravo i čisto za sve nas.

Let’s do it Mediterranean je regionalna podakcija svjetskog pokreta Let’s do it! U Hrvatskoj se 2014.g. organizirala po prvi puta, a temeljena je na osnovama Zelene čistke, najveće volonterske nacionalne ekološke akcije. Sudjelovanje velikog broja volontera, zalog je za čisti okoliš, ali i poticaj za pokretanje novih akcija i projekata, kao što je i ova, Plava čistka.

Tri kontinenta – jedan zajednički cilj: čisti i biološki različit.