21/04/2017

Zelena čistka 2017.

Po šesti put u Hrvatskoj, u subotu 22. travnja 2017. na Dan planete Zemlje, najveća ekološka nacionalna kampanja Zelenu čistku okupit će ponovo volontere iz svih dijelova Lijepe naše u čišćenju divljih odlagališta otpada.
Zelena čistka predstavlja najveći volonterski projekt u Hrvatskoj te je u zadnjih pet godina 250.000 volontera iz Hrvatske sakupilo više od 23.000 tona otpada na području cijele države.
Izvanredan odaziv, ali i zabrinjavajuća količina otpada, pokazatelj su sve veće važnosti koju građani pridaju okolišu te snažan signal da je još puno posla pred nama.
Također, Zelena čistka ne treba biti shvaćena samo kao jednodnevna akcija čišćenja, već nastojanje kako kroz razne aktivnosti i programe educirati građane o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja.
Iz jedne šire perspektive, ona ima i simbolički značaj s kojim stanovnici iz svih dijelova Hrvatske šalju poruku svijetu, državnim institucijama i sugrađanima u kakvoj zemlji žele živjeti.
Sve veći broj volontera, iz godine u godinu, pokazuje kako u javnosti raste ekološka osviještenost i potreba vraćanja odnosa čovjeka i prirode u ravnotežu.
Zelena čistka je dio globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okupljaju preko 14 milijuna ljudi u 113 država svijeta. Početkom 2016. godine predstavnici “Let’s do it! su odlučili da je, umjesto koordiniranja niza velikih nacionalnih akcija čišćenja tijekom različitih datuma u jednoj godini, potreban novi pristup te će se 15. rujna 2018. godine održati Svjetski dan čišćenja koji ima za cilj ujediniti 150 zemalja zajedno za masovno čišćenje otpada na isti dan.
U akciju Zelena čistka se još uvijek stignu uključiti svi zainteresirani pojedinci, obrazovne i ostale institucije i to javljanjem kontakt osobe u njihovoj lokalnoj zajednici.

I naravno, pratite web i Facebook stranicu Zelene čistke za sva ostala događanja, dijelite s nama fotografije sa svojih akcija:
https://web.facebook.com/ZelenaCistka/

Poziv je upućen, pridružite se, učinite svijet čišćim i ljepšim mjestom za život!

Na karti možete pronaći gdje se u vašoj okolici čisti: