09/08/2022

Zelena čistka i World Cleanup Day – 17. rujna 2022.

Vrijeme je za novo desetljeće Zelene čistke

Od 2012. godine, Zelena čistka motivira brojne građane diljem cijele zemlje, čini od njih volontere i okuplja u akcije čišćenja divljih odlagališta otpada, ujedinjene u zajedničkom cilju –   okolišu bez otpada.

Opatija, 9. kolovoza 2022.Ove godine obilježavamo prvo desetljeće najveće volonterske okolišne kampanje u Hrvatskoj i zaokužujemo prvu dekadu uspješne borbe za čisti okoliš.

Priča je započela sada već davne 2012. godine, kada je u prvoj akciji čišćenja u sklopu kampanje Zelena čistka sudjelovalo 41.558 građana iz 161 grada i općine, iz svih županija Hrvatske, tada najvećoj akciji ikada provedenoj na ovim prostorima. Svi volonteri zajedno, okupljenji u jednodnevnu petosatnu akciju, očistili su 3.746 t otpada sa 729 divljih odlagališta diljem Hrvatske.

Na tom valu pozitivne promjene, Zelena čistka se uspješno nastavlja narednih 10 godina te ove, 2022. godine ulazi u novu zelenu dekadu, koja sa sobom nosi nove izazove kako za Udrugu Žmergo kao inicijatora i koordinatora kampanje te predstavnika Hrvatske u sklopu globalne akcije World Cleanup Day, tako i za svu silu organizatora lokalnih akcija, partnere, suradnike i u konačnici volontere. 

wcd22

A samo srce Zelene čistke su upravo volonteri, sasvim obični, a opet tako moćni aktivni građani, bez kojih akcije, pa tako i nacionalna cjelogodišnja kampanja nije moguća. U prvom desetljeću kampanje, za njezin uspjeh zaslužno je više od 380.000 volontera iz svih dijelova Hrvatske koji su u prvih 10 godina očistili iz okoliša preko 33.500 tona otpada! 

Započnimo zajedno novo desetljeće Zelene čistke i udružimo snage u središnju jednodnevnu akciju koja nas očekuje 17. rujna 2022.

Po jedanaesti put, pozivamo sve građane Hrvatske, postojeće volontere Zelene čistke, kao i one koji će to tek postati, da se razlijemo po cijeloj Hrvatskoj, ujedinjeni u zajedničkom cilju – čistom okolišu. 

Pridruži se obitelji Zelene čistke! 

Započni s prijavom za volontiranje, nastavi s pronalaskom obližnjeg divljeg odlagališta kao moguće lokacije čišćenja, a onda kreni okupljati prijatelje, obitelj, poznanike i kolege i pripremite se za dan akcije! Mi smo tu za podršku u bilo kojem od koraka. Piši, zovi, klikni.